Balett

tor23nov19:00Balett19:00 Sparresalen, Karlskrona

Tid

23 november, 2023 19:00

Plats

Sparresalen, Karlskrona

Other Events

Medverkande

Emil Eliasson – Dirigent
Marinens Musikkår

Om programmet

Vi har glädjen att åter presentera Emil Eliasson på dirigentpulten hos Marinens Musikkår. Denna gång blir det i ett program helt i balettens tecken. 

Balettmusik spelar en avgörande roll i framförandet av balettföreställningar och bidrar till att skapa en förtrollande och kraftfull scenisk upplevelse. Balettmusik är komponerad specifikt för att ackompanjera dansrörelser och berätta en historia genom musiken. Denna kväll ägnar vi åt tre verk komponerade för den dansform vi känner som klassisk balett.

Baletten Svansjön – baletternas balett – hade urpremiär 1877 och -betraktades närmast som ett fiasko. Först efter Tjajkovskijs död, i en helt ny koreografi, föddes 1895 den version vi brukar kalla den klassiska. Ur Svansjön har vi valt de mest kända satserna. Balettmusik hittar vi även i operalitteraturen. 

Ur Verdis Macbeth från 1847 bjuder vi på balettmusiken från akt 3. Konserten avslutas med baletten Våroffer från 1913 där Igor Stravinskij skildrar en brutal offerritual, parallellt med naturens explosiva och erotiska uppvaknande efter vinterns dvala.

Program:
Giuseppe Verdi – Ballabile ur Macbeth
Pjotr Tjajkovskij – Ur Svansjön
Igor Stravinskij – Våroffer

Biljettinfo

Ordinarie – 150 kr
Barn/ungdom upp till 18 år – 15 kr

Biljetter via turistbyrån i Karlskrona 0455-30 34 90 samt www.marinensmusikkar.se.

Överblivna biljetter från 18.00 i Sparresalens foajé.

Klicka här för att köpa biljetter online

Konsertlängd

Konsert med paus – Ca 2 h